• Direct een afspraak? Bel nu met 06-54356432

Het effect van aanraken (2)

In de reguliere zorg is regelmatig het beeld te zien van een groep artsen en verpleegkundigen die om de tafel zitten. Er wordt een patiënt besproken, een ‘papieren visite’. Er ontbreekt één belangrijk factor aan dit beeld: De patiënt. De patiënt is een Ipatient geworden. Bij het beoordelen hoe het met de patiënt gaat, is de patiënt letterlijk en figuurlijk buiten beeld.

 

In mijn praktijk werk ik met aanraken. Aanraken is aandacht geven. Aandacht geven aan wat er is. Ons lichaam kan ons vaak haarfijn vertellen waar iets zit wat om aandacht vraagt. Of het nu verlies is van een dierbare of van werk, stress, een infectie of een valpartij uit een ver verleden.  Ons lichaam vertelt ons iets. Het is de kunst dit vertellen van ons lichaam te benaderen zonder oordeel. Alles mag er zijn. Met het aanraken wordt iets in je lichaam gehoord en gezien wat om aandacht vraagt. Vaak mag het, na het aandacht geven met aanraken, losgelaten worden. Soms gaat dat snel, soms vraagt dat wat meer tijd. Het lichaam heeft een eigen tempo met laten zien en met loslaten. Dat is allemaal OK.

 

Aanraken geeft positieve neurotransmitters. Dat zijn stoffen in ons hersenen die zorgen voor prikkeloverdracht. Bij aanraken spelen de volgende neurotransmitters een rol: Dopamine (geluk en blijdschap), Oxytocine (geluk en welbevinden, ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd) en Endorfine (pijndempende werking). Dat maakt een lichaamsgerichte sessie een bijzondere sessie.

 

Je bent van harte welkom!

 

Lavendelfoto