• Direct een afspraak? Bel nu met 06-54356432

Optimistisch leven, hoe pak je dat aan?

Optimitisch leven wordt gezien als een levenskunst. Optimisme betekent dat je je bewust bent van waarneming. Waarheid is namelijk voor iedereen hetzelfde, de interpretatie kan verschillen. Deze interpretatie wordt vaak bepaald door onze voorgeschiedenis, opvoeding, omgeving of context. Daar hoef je je niet bij neer te leggen. Je hoeft je niet te laten lijden door angst of door het etiket dat je misschien ooit opgepakt hebt gekregen.

 

Optimistisch leven gaat over een keuze die je zelf hebt. Je kiest zelf de manier waarop je naar de werkelijkheid kijkt. Er zijn simpele manieren om positief gedrag aan de leren. Bijvoorbeeld tien gekleurde stickers in je huis of in je werkomgeving hangen. Telkens als je een sticker ziet, denk je aan iets positiefs. Deze methode is toegepast door depressieve mensen en na dertig dagen was er een voelbaar positief effect. Het is een kwestie van je geest trainen. Dit is ook de reden waarom mensen foto’s van dierbaren in hun werkruimte plaatsen of op het dashbord van hun auto.

 

Een volgende stap zou dankbaarheid kunnen zijn. We zijn aan zo veel zaken zo gewend geraakt dat we niet meer verwonderd of dankbaar kunnen zijn. Dankbaarheid om wat er is. Voor alledaagse dingen. Ik kan zelf enorm genieten van water drinken. Ik vind het heerlijk. Ik ga ervoor naar de supermarkt omdat in ons kraanwater naar mijn mening veel stoffen zitten die er niet in thuis horen. Ik kies voor Bar-le-Duc zonder koolzuur. Dat zit in een pak en niet in een plasic fles. Het draagt bij aan mijn gezondheid en vitaliteit.

 

Ik heb mijzelf aangeleerd om om mij heen te gaan kijken als mijn bus of trein te laat is. Ik kan ervoor kiezen om mij te gaan ergeren, maar mijn bus of trein zal er niet eerder door komen.  En als ik dan om mij heen kijk, dan zie ik altijd weer iets wat ik nog niet eerder gezien heb. Ook al is die bus- of treinhalte voor mij zo bekend.