• Direct een afspraak? Bel nu met 06-54356432

Ik mág !

Ik mág! Ik mag als coach en therapeut mijn cliënten begeleiden in hun eigen proces. Ik mag hun zelf laten ontdekken wat er ontdekt mag worden. Mijn cliënt kan haarfijn aangeven of het de tijd is dat iets naar boven komt. Alle antwoorden zitten in al ergens in hun lichaam verborgen. Wat ik kan ‘doen’ is mijn cliënt begeleiden om het boven te halen. Als ik mijn cliënt dit alles zelf laat ontdekken, klopt het allemaal. Dan kan ik verwonderd zijn, verrast zijn of ontroerd zijn, want er komen antwoorden die ik zelf niet had kunnen verzinnen. Wat er ook naar boven komt, het heeft zo moeten zijn. Dan was daar de tijd rijp voor.

Mijn werkdag heeft geen ‘moeten’ in zich. Ik ging in mijn werk van ‘hoofd’ naar ‘hart’ en mijn werk veranderde zo in de loop van de jaren. Ging mij dat gemakkelijk af, dat roer omgooien? Nee hoor. Ging dat in één keer? Ook niet. Cliënten vragen wel eens wat nu mijn eerste stap is geweest. Dat weet ik nog. Dat was de controle over mijn leven loslaten. Ik ging steeds meer stiltes inbouwen en nu is stilte een van mijn eerste levensbehoeften. Ik bouw momenten in om eens rustig te kijken en te voelen in welke richting mijn leven zich beweegt. Door los te laten houd ik het leven niet tegen. Heb ik die controle nu echt helemaal losgelaten? Nee hoor! Ik stap soms nog steeds in de valkuil om mijn leven te willen sturen. En dat is precies datgene wat cliënten mij te leren hebben. Alles gaat in een perfect tempo, zoals het bedoeld is. Transformatie begint pas als de drang om controle te hebben wegvalt. En ik kan dan alleen maar genieten van de momenten dat ik mág leren van mijn cliënten. Ook in 2018 weer!

 

Paul van Vliet