• Direct een afspraak? Bel nu met 06-54356432

Het gebroken hart syndroom

Het gebroken hart syndroom, bestaat dat? Ja zeker.

Het gebroken hart syndroom, ook wel stress cardiomyopathie genoemd, komt voor bij mensen met groot liefdesverdriet, het verlies van een dierbare of bij grote schrik of angst. Dit syndroom ontstaat doordat er bij grote stress een verandering in het lichaam plaatsvindt: De spieren van het hart kunnen hierbij minder goed samentrekken en ontspannen. Bij het gebroken hart syndroom kunnen klachten optreden als pijn op de borst of hartkloppingen. De meeste mensen hebben gelukkig niet lang last van deze klachten, enkele mensen houden er langer last van.

Bij een rouwproces, rouwt je lichaam ook. De impact van een verlies kan enorm zijn of het nu gaat om het verlies van een dierbare, verlies van je werk of je bedrijf of een jarenlange vriendschap. Naast de klachten als ik hierboven noem, kunnen klachten optreden als een verhoogde vatbaarheid voor infecties, hoofdpijn, misselijkheid, ademtekort, vermoeidheid, depressieve klachten of angsten. Het zijn signalen die passend zijn in een rouwproces. Soms kun je deze klachten heel letterlijk nemen, bijvoorbeeld dat ‘iets je in de weg zit in je maag’ of ‘misselijk worden van emoties’.

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan deze klachten. De klacht kan je iets vertellen over wat je nodig hebt in je rouwproces. Misschien heeft je eigen lichaam ergens aandacht nodig of kun je dat ‘iets dat in de weg zit’ met iemand delen. Veel rouwenden ervaren dat gebrek aan steun het rouwproces nog veel moeilijker maakt. Door met anderen over je rouw te praten, kun je er betekenis aan geven voor jezelf. Het kan ook nieuwe verbindingen creëren of oude verbindingen versterken.

Je bent vanzelfsprekend welkom in mijn praktijk om je praten over je verlies.

Mocht je na een intense gebeurtenis lang last houden van (hart)klachten, dan adviseer ik je je huisarts te raadplegen.