• Direct een afspraak? Bel nu met 06-54356432

Van hoofd naar lijf

Wanneer je heel erg bezig bent met wat er zich allemaal in je hoofd afspeelt, kun je wel eens vergeten dat je ook nog een lijf hebt. Voor je mentale gezondheid zou het wel eens gunstig kunnen uitpakken als je ‘lichaamsbewustzijn’ hebt. Wat is dat?

Je bewust zijn van je lichaam betekent dat je in contact staat met je lijf. Je lijf geeft namelijk regelmatig signalen af. Merk je die signalen eigenlijk op? Weet jij wat die signalen jou precies te vertellen hebben? Ben jij je bewust van het feit als je echt moe bent? En rust je dan uit of ga je dan naar bed? Weet jij wanneer je echt gespannen bent?

Een van de signalen dat je wel eens erg gespannen kunt zijn, is je ademhaling. Je ademhaling versnelt zich namelijk als je gespannen bent en meestal zit je ademhaling hoog in je borstkas. Deze oppervlakkige ademhaling in het borstgebied wijst vaak op gevoelens van stress en angst. Dit kan leiden tot spanning in het bovenlichaam. Dit in tegenstelling tot een ‘buikademhaling’ waarbij je diep ademhaalt in je buik in plaats van alleen hoog in de borst. De onderstaande oefening is echt een oefening die gericht is om dieper in je buik te ademen.

Ga ontspannen staan met de benen licht gespreid. Zorg dat je knieën licht gebogen zijn (niet ‘op slot’). Plaats je handen met de vingers op de onderbuik onder de navel. Zo kun je je ademhaling goed volgen. Adem in door de neus tot diep in de buik en je buik bol wordt en je handen naar voren bewegen. Hou de adem een paar seconden vast en adem langzaam weer uit door de mond. Wacht even met opnieuw inademen tot een nieuwe ademhaling vanzelf weer opkomt en adem weer diep in door de neus. Herhaal deze manier van ademhalen een aantal keren.

Het stimuleren van je lichaamsbewustzijn op deze manier helpt je ook om te bewegen met meer coördinatie en ‘gratie’. Mensen die geen toegang hebben tot de lagere hersengebieden en het spiergeheugen, bewegen zich vaak wat minder soepel, vanuit de hogere, ‘denkende’ hersengebieden in plaats van geïntegreerd, met het hele lichaam.