• Direct een afspraak? Bel nu met 06-54356432

Onder druk gezet

Soms vind ik een boek (of misschien heeft het boek mij gevonden) waar ik zoveel inspiratie uit kan halen, dat ik het eigenlijk niet kan wegleggen. Dat heb ik met het boek De Emotie Encyclopedie van Vera Helleman. In dit boek legt zij van 350 emoties de betekenis uit en wat dit van iemand vraagt. Sinds de 1e druk in 2017, is er inmiddels de 7e druk. Ik neem hieronder één emotie onder de loep: Onder druk gezet. Wat herken ik dit als hoogsensitief mens!

Onder druk gezet
Je onderdruk gezet voelen, voel je op je schouders en op je borst. De energie is daar dicht en zwaar. Het maakt je kleiner en minder krachtig.
Wat wil het je vertellen? (…) Voel je je onder druk gezet, dan voel je je opgejaagd om iets te moeten doen, goed en snel. Er zijn op dat moment twee dingen aan de hand 1) je wijst iemand anders als dader aan en 2) je bent bang voor de gevolgen. Dat is eigenlijk een hele vreemde situatie, want je geeft hiermee de leiding over jezelf uit handen en moet vervolgens als een machine iets voor elkaar zien te krijgen. Dat kan bijna niet goed gaan. Het goed volbrengen van een taak heeft jou namelijk nodig aan het roer.
Onder druk gezet wil je vertellen dat je de leiding over het wat, hoe en wanneer zelf in handen moet nemen. (…)
Wat vraagt dit van jou? Geef je grens aan! En herneem de leiding. Jij bent het die jou moet sturen. Jij functioneert beter zonder de druk van een ander. (…)

Dat is een duidelijke boodschap! Mijn grenzen aangeven. Hoe doe ik dat ook alweer? Ik realiseer mij dat mijn grenzen over mij gaat (en niet over de ander). Iets roepen naar de ander in de trant van “Jij moét …” heeft geen zin. Ik geef aan de ander rustig en duidelijk aan wat mij niet lekker zit en waar mij behoefte zit. Ik laat de verwachting los dat de ander het in één keer snapt, dus misschien is het nodig dat ik in de toekomst mijn grenzen nog een keer ‘moet’ aangeven. Simpel? Nee. Het is een kwestie van blijven leren en mij laten inspireren.

De Emotie Encyclopedie
Vera Helleman
Gevoelens als navigatiesysteem naar een gelukkig leven.
€ 36,95. Ook verkrijgbaar als app in de Play Store of Apple Store