• Direct een afspraak? Bel nu met 06-54356432

Drie tips om je weerstand te verhogen

Nu het griepseizoen aan de gang is, kan het goed zijn je eigen weerstand eens onder de loep te nemen. Wat kan ik doen om mijn griep te lijf te gaan of, nog beter, te voorkomen?

De drie “R’s” in acht nemen
De drie R’s, Rust, Reinheid en Regelmaat is een begrip van ‘vroeger’ voor de jeugd en voor de allerkleinsten onder ons. Niets voor volwassenen? In het griepseizoen zijn die r’s zo gek nog niet. Voel je dat een verkoudheid opkomt of heeft de griep je al te pakken? Neem je Rust. Dat betekent zeker niet dat je de hele dag in bed hoeft te gaan liggen (als je voelt dat je hier behoefte aan hebt, doe het gerust). Een uurtje rust op de bank met een goed boek of kijkend naar een film kan ook. Last van stress? Stress werkt enorm verlagend voor je immuunsysteem en verlaagd ook het gehalte vitamine C. Wat heb jij nodig om de stress te laten afvloeien?
Reinheid betekent vaak je handen wassen. Het griepvirus wordt overgebracht via de lucht door praten, hoesten en niezen. Ook je slaap- en woonkamer luchten is verstandig, zeker wanneer er al huisgenoten met griep zijn. Regelmaat betekent op tijd naar bed. Slaaptekort maakt je vatbaarder voor griep.

Vitamine C en vitamine D3 Vitamine C ondersteunt je weerstand. Als je de voorkeur geeft aan supplementen, kies dan voor merken als AOV of Orthica. Deze supplementen bevatten natuuridentieke bestanddelen en zijn daardoor veel effectiever. Aanbevolen dosering: 500-1000 mg per dag. Voedingsmiddelen met veel vitamine C zijn citrusvruchten en groene bladgroenten. En in het kader van goede voornemens: één sigaret vernietigd zo’n 25-100mg vitamine C. Als je al plannen had om te stoppen met roken…
Vitamine D3 noem ik ‘de zon in een tabletje’. Vitamine D wordt in de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. Aangezien ons leven in de winter zich voornamelijk binnen afspeelt, kan er een tekort in je lichaam ontstaan. Vitamine D3 is onder meer nodig voor celdeling en celgroei. Aanbevolen dosering is 10-25 mcg per dag van bijvoorbeeld Orthica of AOV.

Veel drinken Als je immuunsysteem druk in de weer is om je weerstand te verhogen, produceert je lichaam veel afvalstoffen. Deze afvalstoffen kunnen afvloeien door veel te drinken, bijvoorbeeld water of (kruiden)thee. Drink je veel koffie? Koffie zorgt ervoor dat vocht sneller je lichaam verlaat.

Een advies nodig op maat? Je bent van harte welkom voor een consult (ook in de kerstvakantie).

 

1315999512