• Direct een afspraak? Bel nu met 06-54356432

De overgang – Dé verandering

Voor vrouwen is het een onvermijdelijke fase: De overgang. Tussen het 45e levensjaar en het 55e levensjaar (gemiddeld) kunnen de eerste tekenen zich aandienen die wijzen op deze hele ingrijpende verandering bij de vrouw.

Helaas hoor ik te vaak om mijn heen “het hoort er bij”. Dat is deels waar. De overgang is inderdaad een natuurlijk proces. Het betekent niet dat je alle ongemakken die de overgang met zich mee kan brengen, maar voor lief hoeft te nemen. Ik heb al veel vrouwen ontmoet bij wie overgangsklachten een (te) grote impact hebben op hun leven. Zo’n 80% van de vrouwen ervaart klachten als gevolg van de overgang en zo’n 20% van deze vrouwen geeft aan door deze klachten niet goed meer te kunnen functioneren.

In tegenstelling tot wat vaak gezegd en gedacht wordt, starten overgangsklachten niet met fysieke klachten. De eerste klachten zijn vaak emotionele klachten zoals concentratie- en geheugenstoornissen, slecht slapen, stemmingwisselingen, geïrriteerd zijn, depressieve klachten en angst- en paniekaanvallen. Daarbij wordt er in de reguliere zorg nu net vaker naar de fysieke klachten gekeken zoals opvliegers, nachtelijk transpireren, onregelmatige menstruatie, hartklachten of blaasproblemen. Wanneer deze fysieke klachten (nog) niet aanwezig zijn, ‘ben je dus niet in de overgang’.

Behandeling van overgangsklachten in mijn praktijk is er op gericht om jou als vrouw in je kracht te houden of opnieuw in je kracht te zetten. Hoewel de maatschappij vrouwen vanaf een bepaalde leeftijd als ‘afgeschreven’ typeert, begeleid ik je graag om je talenten en vaardigheden te benutten! Juist in of na de overgang gooien vrouwen het roer om of geven aan meer tijd te willen voor hun eigen ontwikkeling. Ik adviseer je alle signalen die mogelijk te maken hebben met de overgang serieus te nemen. Ik begeleid je graag in dit ingrijpende proces.

Je bent van harte welkom!

 

IMG_0998