• Direct een afspraak? Bel nu met 06-54356432

Hoe kan ik hart voor mijn hart hebben?

Velen zien ons hart als het centrum van ons lichaam. Onze taal kent veel uitdrukkingen waarin “hart” voorkomt zoals “mijn hart springt op van vreugde”, ‘mijn hart klopt in mijn keel”, “een warm hart hebben voor iets” of “een gebroken hart hebben”. Het lijkt vaak met een emotionele toestand verbonden te zijn. Je zou kunnen zeggen dat ons hart liefde en gevoel is en ons hoofd verstand is. Het mooiste zou zijn als hart en hoofd, liefde en verstand, beiden aanwezig zijn, in harmonieus evenwicht zijn met elkaar en elkaar daarbij over en weer aanvullen. Je hart zit iets weg van het midden in je borstkas en niet voor niets aan dezelfde kant als je rechter hersenhelft, de hersenhelft die gaat over gevoelens en intuïtie.

Hoe zorg ik goed voor mijn hart? Dat is vooral: luisteren naar je lichaam. Of anders gezegd, luister naar de stem van je hart. Omdat hart en gevoel en emotie zo nauw met elkaar verbonden zijn, is het belangrijk aandacht te besteden aan je gevoelens op dit moment. Ben je gelukkig? Zit je in een isolement? Misschien zou je wat meer tijd voor jezelf willen hebben zo ja, hoe kun je dat creëren? Misschien is het nu de tijd om je droom uit te laten komen om een hond te hebben (dit zet je gelijk aan tot lichaamsbeweging)? Zou je stiekem niet ander werk willen hebben? Het uiten van je gevoelens is zeker voor hartpatiënten belangrijk. Het openen van je hart betekent letterlijk en figuurlijk dat er ruimte komt voor nieuwe dingen en dat kunnen hele mooie en verrassende dingen zijn!

Wat kan je zelf doen? Eet regelmatig mediterraans eten (veel groenten, fruit, vis, noten, olijfolie en weinig vlees), peulvruchten en weinig koolhydraten (weinig suikers, witbrood producten, aardappelen en verse of witte pasta). Gebruik koffie en alcohol met mate. En ten slotte: eet elke dag één of twee blokjes pure chocolade. Zorg voor voldoende beweging. Als je hartklachten hebt, laat dit zeker even onderzoeken door een arts om vast te stellen of je niet in de gevarenzone zit.