• Direct een afspraak? Bel nu met 06-54356432

Angst, wat is dat nu eigenlijk?

“Ik wil leven zonder angst (…), ik wil aangenaam verpozen” zingt Brigitte Kaandorp.

Angst maakt ons alert voor een dreigend gevaar. Ons lichaam produceert adrenaline om ons lichaam kracht te geven om snel te kunnen handelen. Daar is niets mis mee als deze alertheid zich af en toe laat zien. Angst kan ons ook continue alert maken. We zijn continue in een status van hyperactief zijn, rusteloos of ongerust. Ons zenuwstelsel en onze bijnieren, die adrenaline produceren, doen overwerk. Ontspannen kan heel ongemakkelijk voelen. Angst is eigenlijk een soort zekerheid geworden, hoe gek dat misschien ook klinkt, omdat je je misschien alleen maar veilig en zeker voelt als je continue alert bent. Deze alertheid kan een behoorlijke impact hebben op je gezondheid. Het kan je op de lange duur zelfs uitputten.

Als je je eigen angst zou willen onderzoeken, zou je jezelf de vraag kunnen stellen waarom deze angst nog steeds in je lichaam ‘huist’. Wat doet angst met je? Wil je wegrennen of je verbergen? Word je boos en actief of raak je verlamd en verward? In welke situaties laat je angst zich zien?

Voor mij zit onder angst een onvervuld verlangen. Een verlangen naar zekerheid of zelfvertrouwen? Of naar geborgenheid of veiligheid? Naar jouw plek innemen in deze wereld? Als je deze verlangens in jezelf ontdekt, kun je meer gaan leven mét vertrouwen. Een verlangen kan je in beweging zetten. Naar je verlangens in dit leven. Als je jouw verlangen onder je angst wilt ontdekken, dan ben je van harte welkom in mijn praktijk.

hart