• Direct een afspraak? Bel nu met 06-54356432

Bore-out: Wat houd je tegen om er iets mee te doen?

Er is op dit moment veel aandacht voor stress. Het gaat daarbij vaak over teveel stress, teveel werk en teveel hooi op je vork nemen. Er is ook een andere vorm van stress namelijk stress als gevolg van bore-out.

Bore-out is in een bepaald opzicht het tegenovergestelde van burn-out. Bore-out wordt ook wel de ‘vervelingsziekte’ genoemd. Volgens onderzoek van de Zwitserse organisatieadviseur Peter Werder en Philippe Rothin loopt zo’n 15% van de werknemers rond met bore-out verschijnselen zoals vermoeidheid, depressiviteit en concentratiestoornissen. Deze werknemers hebben bijvoorbeeld weinig werk, te veel routinematig werk of werk onder hun niveau. Werk wordt vaak over de dag uitgesmeerd om maar iets te doen te hebben of de tijd wordt ingevuld met surfen op internet. Dat zijn niet echt omstandigheden om aan het einde van de dag met een tevreden gevoel naar huis te gaan.

Wat kun je er zelf aan doen? Het zou heel goed kunnen zijn dat je ‘uit je baan gegroeid bent’. Hoe mooi is dat! Misschien durf je nog niet de stap te nemen op zoek te gaan naar ander werk of naar een andere functie bij je huidige werkgever. Wat houd je tegen? Financiële zekerheid bij je huidige baan? Angst voor het nieuwe? Misschien vind je het lastig om je eigen angst te onderzoeken? Ik zou je willen uitdagen om de verbinding te zoeken met je eigen angst. Onder je angst kan een mooi verlangen schuil gaan. Een verlangen naar zelfontplooiing. Naar het beste uit jezelf halen en te laten zien wat je écht kunt! Om afscheid te nemen van een negatieve emotie als angst is het belangrijk om je te realiseren dat de angst in jou zit en niet in je werk.Het goede van een negatieve emotie als angst is dat je er afscheid van kunt nemen. Ik heb een rotsvast vertrouwen dat ieder mens zich kan ontplooien en afscheid kan nemen van je angst. Jouw verlangens mogen er zijn. Wat houd je tegen?