• Direct een afspraak? Bel nu met 06-54356432

Nooit meer naar de sportschool?

Mensen in de zogenaamde ‘Blue Zones’ in de wereld worden in relatief goede gezondheid bovengemiddeld oud. Deze Blue Zones zijn: Sardinië, Ikaria (Griekenland), Okinawa (Japan), Nicoya (Costa Rica) en Loma Linda (bij de Zevende-dags Adventisten, Californië, VS). Wat is nu het geheim van het lange en gezonde leven van de ‘Blue Zoners’?

Om te beginnen, Blue Zoners gaan niet naar de sportschool. Lichaamsbeweging is namelijk een natuurlijk en logisch resultaat van de manier waarop hun leven is ingericht. Daarnaast eten ze voornamelijk plantaardig. Ze maken weinig tot geen gebruik van moderne gemakken en mechanische hulpmiddelen. Als ze een taart bakken bijvoorbeeld mixen ze het beslag met de hand en niet met een mixer. Okinawa in Japan heeft het hoogste percentage honderd plussers ter wereld. In Okinawa hanteert men de hara hachi bu–regel bij het eten: niet dooreten tot je verzadigd bent, maar stoppen als je tachtig procent vol bent. Als kind heb je misschien geleerd om je bord leeg te eten, maar is dat wel zo verstandig? Ben jij je bewust van het signaal van je lichaam dat je voldoende gegeten hebt? Deze regel uit Japan is overigens ook een hele simpele methode om af te vallen. Je went je lichaam op deze manier aan steeds minder eten. De Blue Zoners drinken gemiddeld een à twee glazen wijn per dag bij voorkeur in goed gezelschap en/of bij het eten (met uitzondering van de Adventisten die in het geheel niet drinken). En misschien wel het meest belangrijk: Blue Zoners weten wanneer ze moeten terugschakelen. Hun dagelijks leven voorziet in momenten van rust en ontspanning bijvoorbeeld om te mediteren of te bidden, een siësta of een feestje.

Als je zelf een enthousiast bezoeker bent van de sportschool, zou ik je vooral willen uitdagen eens bij jezelf na te gaan wat je na het sporten doet. Stap je na het sporten direct weer in je dagelijkse bezigheden? Laat je je lichaam echt tot rust komen na fysieke inspanning? Sporters doen dat heel bewust. Ik zie (helaas) veel mensen die na het sporten direct weer in de dagelijkse stress stappen. Je lichaam blijft dan ‘aan’ staan, je lichaam blijft de stresshormonen adrenaline en cortisol aanmaken en komt niet tot rust. Hoe zit dat bij jou?  

Het is goed om je te realiseren dat gezondheid gaat over je gehele leven en niet alleen over je fysieke gesteldheid. Het gaat ook om een zinvol leven, sociale contacten, veerkracht hebben en zelf de regie nemen in je leven. En misschien de sportschool maar even laten, maar gewoon elke dag een flinke wandeling in de middagpauze maken?