• Direct een afspraak? Bel nu met 06-54356432

Controleren of accepteren?

Alles onder controle in het leven?

Het lijkt zo prettig, je leven plannen zoals je dat zo graag wilt om je dromen en verlangens uit te laten komen. Dit misschien ingegeven door de (social) media of misschien door je omgeving  dat alles precies gegaan is zoals je dat gepland en uitgestippeld had en dat je je succes aan jezelf te danken hebt omdat je zo enorm hard gewerkt hebt. Als dingen in ons leven vervolgens niet lekker of soepel gaan, dan denken wij al gauw dat ons leven een verkeerde wending gaat nemen en dat het voor ons niet goed gaat aflopen. Het gaat allemaal niet zoals wij gepland hadden. We kunnen dan gebukt gaan onder het leven en we kunnen het leven gaan ervaren als ‘lijden’, terwijl wij zo graag willen ‘leiden’.

Dit ‘uitstippelen’ is mooi, maar het heeft ook een keerzijde. Door alles onder controle te willen hebben, kan de teleurstelling des te groter zijn als iets niet lukt zoals je je dat had voorgesteld. Een andere wending in je leven, kan je behoorlijk van je stuk brengen. Volgens mensen die een boeddhistische kijk op het leven hebben, komt lijden in het leven voort uit het feit dat wij voortdurende bezig zijn om te proberen het leven te krijgen zoals wij het willen hebben. Voor boeddhisten is het leven gewoon zoals het is (weet dat boeddhisten aan het woord ‘lijden’ niet zo’n zware lading geven als wij westerlingen doen).

Je verzet opgeven tegen ‘dat wat is’ kan je enorm veel rust geven. Uit eigen ervaring weet ik dat er ‘plotseling’ opmerkelijke, mooie en onverklaarbare dingen op je pad kunnen komen. En dan kan het maar zo zijn dat ineens die dingen gebeuren die je zo graag wilde! Je krijgt meer en meer te maken met synchroniciteit in het leven: er gebeuren dingen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, maar als je er met een helikopterview naar kijkt, blijkt alles te kloppen. En betekent dit dat je geen plannen meer moet maken en geen dromen meer mag hebben? Nee hoor! Maak mooie, fantastische plannen en blijf dromen. Als je geen dromen hebt, kunnen ze ook niet uitkomen……