• Direct een afspraak? Bel nu met 06-54356432

De stroom van lawaai

In ons hoofd is het soms (heel) vol. De stroom van geluiden en informatie gaat de hele dag door. Zelfs als er niemand tegen je praat of als je geen tv of radio aan hebt staan, kan je aandacht afgeleid worden door telefoontjes of app-berichten. Ik vind het soms echt een uitdaging om mijn focus te houden.

Ik reis veel met het openbaar vervoer. Ik zie zo veel mensen in de trein bezig met hun mobiele telefoon of laptop. Voor mij is het reizen met het openbaar vervoer een uitgesproken gelegenheid om mijn gedachten eens te ordenen. Even geen nieuwe informatie, geen nieuwe indrukken en niet iets waar ik weer iets mee moét doen. Gewoon even niets. Lekker naar buiten kijken en verder niets.

Even een vergelijking uit het boek Stilte van Thich Nhat Hanh. Hij vergelijkt het consumeren van onze gedachten met het herkauwen van eten door koeien, geiten en buffels. Deze beesten kauwen hun eten, slikken het door waarna het weer terug in de bek komt en ze het meerdere keren herkauwen. Ben jij je je gedachten ook aan het herkauwen? Laat je deze gedachten weer opkomen om ze (eindeloos) te herkauwen zoals deze beesten dit doen? En bevalt het?

Niet nadenken is echt een kunst. Kun je jezelf trainen om je gedachten even uit te zetten? Ja hoor. Begin simpel met tien in- en uitademingen. Heb je vervolgens de neiging om je gedachten te gaan herkauwen? Laat je gedachten gewoon even gaan en concentreer je weer op de in- en uitademingen. Is dit simpel? Nee, zeker in het begin niet.

Tip: Neem elke dag vijf minuten voor jezelf om bijvoorbeeld deze ademhaling te doen (bijvoorbeeld als je ’s ochtends nog in je bed ligt) of doe de oefening tijdens een wandeling. Lopen is een fantastische manier om je hoofd leeg te maken. Gewoon lopen en je aandacht richten op lopen. En tijdens het lopen kunnen je maar zo een geweldig idee krijgen! Als je hoofd namelijk leeg is, is er ruimte voor nieuwe ideeën om je dromen waar te maken.