• Direct een afspraak? Bel nu met 06-54356432

Serotonine, wat is het?

Serotonine is eigenlijk een neurotransmitter. Het is een chemische stof die een belangrijke taak heeft als het gaat om het doorgeven van boodschappen in onze hersenen. Serotonine wordt gezien als een van de belangrijkste neurotransmitters. Het heeft invloed op diverse processen in ons lichaam.

Serotonine is allereerst ons ‘gelukshormoon’. Als het in voldoende mate aanwezig is in ons lichaam, dan kan het bijdragen aan het gevoel dat je opgewekt en fris de dag kunt beginnen. Het zorgt ook voor rust en regenereren. Uit serotonine wordt bovendien melatonine gemaakt, ons slaaphormoon. Serotonine helpt je ook om beter in het hier en nu te zijn.

Zo’n 80% tot 90% van de serotonine wordt gemaakt in je darmen. Om voldoende serotonine aan te maken, zijn aminozuren nodig en aminozuren hebben eiwitten als belangrijkste grondstof. Eiwitten krijg je met je voeding binnen en zit in vlees, vis, peulvruchten en in noten en zaden.

Het is dan wel belangrijk dat je darmen die serotonine ook kunnen aanmaken uit je voeding en dat is weer afhankelijk van je darmflora. Darmflora is een verzamelnaam van gunstige en minder gunstige bacteriën. De gunstige bacteriën in de darmflora breken voeding af en zetten dit om in stoffen die het lichaam kan opnemen.
Hoe krijg je een goede darmflora? Onze darmflora is sterk afhankelijk van wat we eten. Eten zoals de natuur dit bedoeld heeft, is het beste. De voedingsmiddelenindustrie haalt echter heel veel gezonds uit onze voeding waardoor de voedingswaarde minder wordt of zelfs helemaal verdwijnt. Deze bewerking van voeding gebeurt om de houdbaarheid te verlengen of om het gemakkelijker te kunnen verwerken in de keuken. Bewerkte voedingsmiddelen zijn onder meer witte bloem (uit volkorenmeel), witte rijst (uit volkorenrijst) en witte pasta (uit volkoren graan). Dat wit ziet er misschien aantrekkelijk uit, maar ‘wit’ komt in de natuur echt niet voor. Over het algemeen is voeding die ‘vierkant en rechthoekig is’ (pakjes en zakjes) bewerkte voeding. Ronde voeding zoals groente en fruit, peulvruchten en noten en zaden is voeding zoals de natuur dit bedoeld heeft.

Wil je de eerste stappen zetten om goede darmflora te krijgen? Dat is allereerst de witmeelproducten schrappen uit je voeding. Vervang ze door bijvoorbeeld peulvruchten.
Als ontbijt is havermout een goede keuze. Het bevat vitaminen en mineralen en het bevat een aminozuur, trypofaan, waaruit je darmen serotonine kunnen maken. Daarnaast bevat havermout veel vezels en dat is weer goed voor je darmwerking.