• Direct een afspraak? Bel nu met 06-54356432

Overprikkeld?

Een van de dingen waar een hoogsensitief persoon mee worstelt, is het verwerken van al die prikkels. Wat zijn die prikkels?

Annek Tol, coach-counselor, heeft onder meer de volgende prikkels benoemd. Allereerst is dat het bewust ervaren van geluid, licht, geur, fijne smaak, details, tast, aanraking, schrik, het gedetailleerd ervaren van pijn of ongemak of effecten ervaren van medicatie. Zij noemt dit Zintuigelijk waarnemen.
Ook noemt zij snel overzicht hebben in complexe zaken, holistisch denken, de context willen begrijpen, gemakkelijk associëren, visualiseren, verbanden leggen en creatief denken. Zij noemt dit Alles-hangt-met-alles-samen-denken.

Dit is maar een kleine opsomming van wat HSP’ers allemaal waarnemen. Het belangrijkste is dat HSP’-ers dit niet bewust doen. Al deze waarnemingen betekenen wel dat hoogsensitieve mensen langer bezig zijn met de mentale verwerking hiervan. Hoe doe je dat nu?

  1. Probeer je in je werk te focussen op één taak.
  2. Zet jezelf op ‘nieuwsdieet’. Dit betekent bijvoorbeeld dat je een beperkt aantal keren per dag je e-mail checkt of de berichten op je mobiele telefoon checkt. Al die geluiden op je laptop of mobiele telefoon zet je natuurlijk uit.
  3. Plan tijd in je agenda om al die prikkels te verwerken.
  4. Een echte valkuil voor HSP’-ers is perfectionisme.
    Niet alles hoeft perfect te zijn!
  5. Luister naar je lichaam. Het heeft een hele eigen manier om je te laten weten wat je aandacht vraagt.