• Direct een afspraak? Bel nu met 06-54356432

Een voortdurende stroom aan lawaai

Als er iets is waar een hoogsensitief mens nu gevoelig voor kan zijn, is het de voortdurende stroom aan geluid en lawaai. Het kan de hele dag doorgaan. Zelfs als je je even terugtrekt op een stille(re) plek, dan kunnen reclameborden, berichtjes op je telefoon of een omroepinstallatie je weer terugbrengen in de werkelijkheid dat je vooral aandacht moet besteden aan al die media. Het is eigenlijk een soort voeding, maar dan voor de zintuigen en die zintuigen draaien bij een hoogsensitief mens al op volle toeren.

Er is nog altijd één plek waar je het toch heel rustig kunt maken voor jezelf en dat is in je hoofd. Je hebt namelijk een keuze om je hoofd en je bewustzijn te ‘voeden’ met negatief nieuws, de laatste roddels of allerlei ronddraaiende gedachten. Die ronddraaiende gedachten helpen ons vaak helemaal niet. Laat ze gewoon als wolken voorbij gaan. Het belangrijkste is om je niet te identificeren met al die gedachten. Je bént die gedachten niet, je hébt die gedachten.

Wat kun je doen? Je kunt beginnen met eens een paar minuten per dag écht niets te doen. Gewoon in- en uitademen, ergens op een plek waar het wat stiller is. Als je het fijn vindt, neem je een kopje van je favoriete thee erbij. Een andere fijne manier om je hoofd leeg te maken, is te gaan wandelen waarbij je je aandacht richt op het lopen. Ben je daarbij bewust van je voeten die de grond raken en van je ademhaling.
Bedenk dat naar de televisie kijken misschien heel ontspannend lijkt, maar jouw stresssysteem wordt wel degelijk geactiveerd door alles wat je op de televisie hoort en ziet. Echt ontspannen is dat dus niet.

De echte uitdaging is om altijd een soort stilte in jezelf te ervaren, ongeacht waar je mee bezig bent. Als je echte stilte kunt ervaren, dan komt er ruimte voor nieuwe dingen.