• Direct een afspraak? Bel nu met 06-54356432

De bittere waarheid over zoetstoffen (2)

Ik schreef al eerder over zoetstoffen. Wat is het effect van die zoetstoffen op je lichaam?

Afhankelijk van de soort zoetstof, kunnen zoetstoffen effect hebben op je smaakpapillen, je hormonen of je darmflora. Er is onderzoek gedaan naar de veiligheid van zoetstoffen en het komt er op neer dat er voor bepaalde zoetstoffen geen sluitende bewijzen zijn dat ze niet kankerverwekkend zijn of ‘alleen’ kanker hebben veroorzaakt bij proefdieren. In onderzoek naar de veiligheid van zoetstoffen geldt hetzelfde als bij onderzoek naar de veiligheid van andere E-stoffen in voeding: Er wordt onderzoek gedaan naar een bepaalde zoetstof en nooit naar het effect als je dagelijks een ‘cocktail’ aan zoetstoffen binnenkrijgt. Krijg je (dagelijks) een grote hoeveelheid zoetstoffen binnen, dan kunnen klachten ontstaan als winderigheid of diarree.

Denk je goed af te zijn met ‘light’? Frisdranken mogen alleen ‘light’ heten als ze helemaal geen suiker bevatten, voedingsmiddelen mogen ‘light’ genoemd worden als minimaal 30% van de suiker is vervangen door een zoetstof of als ze 30% minder calorieën bevatten dan de ‘normale’ variant. Dit betekent dat als je ‘light’ producten gebruikt, je een behoorlijke dosis zoetstoffen binnen kunt krijgen. Bedenk dat zoetstoffen ook in producten zitten waar je dat helemaal niet verwacht zoals groenten of peulvruchten in blik, vleeswaren, kauwvitaminen, medicijnen en zelfs in tandpasta!

Mijn advies is dan ook om zoetstoffen niet te gebruiken en zeker niet als je zwanger bent. Als je de zoete verleiding dan toch niet kunt weerstaan, kies dan voor agavesiroop of natuurlijke stevia.