• Direct een afspraak? Bel nu met 06-54356432

Havermout, gezond of niet?

Havermout als ontbijt? Is dat nu een goede keuze? Ik zou zeggen van wel als je het niet overmatig eet en combineert met gezonde andere producten zoals bijvoorbeeld met plantaardige melk (en in ieder geval geen koemelk).

Allereerst zitten er in haver veel vezels. Gezonde vezels zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Schommelingen in de bloedsuiker vragen veel energie van je lichaam. Je alvleesklier is bij hoge bloedsuikers namelijk voortdurend in de weer met insuline om die bloedsuikerspiegel te reguleren. Alle energie die je alvleesklier nodig heeft voor die bloedsuikerregulatie, kan je alvleesklier niet besteden aan het aanmaken van spijsverteringsenzymen. Ook bevatten vezels in haver bètaglucanen en dat zijn belangrijke stoffen voor je immuunsysteem, voor je darmflora en voor je darmslijmvliezen.

In haver zit de stof tryptofaan. Uit tryptofaan maakt je lichaam serotonine. Serotonine is, behalve ons ‘gelukshormoon’ essentieel voor de aanmaak van melatonine, ons slaaphormoon. Ook heeft serotonine een pijndempende werking, het zorgt er namelijk voor dat je spijvertering geen pijn doet. Tot slot is haver vanwege zijn rustgevende eigenschappen nogal eens verwerkt in voedingssupplementen (onder de naam avena sativa).

Havermout, havervlokken of haverzemelen is zo gek nog niet om in je voedingspatroon op te nemen. Wat dacht je van een haverpannenkoek als ontbijt (meng 50 mg havermout, 50 ml havermelk en 1 ei met een staafmixer en bak in de pan). Wissel het wel af met ander ontbijt, bijvoorbeeld een avocado met fruit. Ook belangrijk: als je ’s ochtends start met voeding waarbij je geen sterke bloedsuikerspiegels krijgt, krijg je in de ochtend ook minder trek in zoete tussendoortjes!