• Direct een afspraak? Bel nu met 06-54356432

Vet is vet!

Het is in mijn visie zo onterecht dat vetten als ongezond worden aangemerkt. Vetten zijn een heel essentieel deel van gezonde voeding. Bepaalde vetten kun je inderdaad beter vermijden. Hoe zit dit?

Vetten heb je bijvoorbeeld nodig voor alle lichaamscellen. De wand van elke lichaamscel is opgebouwd uit vet (en daarnaast uit eiwit). Ook zijn de juiste vetten de belangrijkste bron voor de aanmaak van een aantal hormonen, namelijk cortisol (je stresshormoon), aldosteron (voor je vochthuishouding), testosteron (mannelijk hormoon) en oestrogeen (vrouwelijk hormoon).

Vetten worden onderverdeeld in enkelvoudig en meervoudig onverzadigd vet en verzadigd vet. Enkelvoudig onverzadigd vet ken je misschien als Omega 9 en dat zit onder andere in olijfolie. Olijfolie kun je prima gebruiken in soep of salades. Olijfolie is uitsluitend geschikt voor koud gebruik, bij verhitten boven de 100 graden gaat het oxideren!
Meervoudig onverzadigd vet ken je misschien als Omega 3 en Omega 6. Omega 3 (linoleenzuur) zit in vis, wild en vlees. Omega 6 (linolzuur) zit in zonnebloemolie of sesamolie en heel vaak in halvarine en margarine. Verzadigd vet zit in roomboter, kokosolie of ghee (ghee is roomboter waar geen eiwit meer in zit, alleen vet).

Bij Omega 6 gaat het mis met de juiste vetten. Zonnebloemolie wordt verwerkt in halvarine of margarine en om het te kunnen gebruiken op je boterham, moet deze olie hard en smeerbaar gemaakt worden. Dan ontstaat een nieuw soort vet namelijk transvet. Bij een transvet is de vetstructuur zodanig veranderd dat het lichaam deze vetten niet meer ‘herkent’. En alles wat het lichaam (jouw spijsvertering) niet kent, wordt afgebroken en verlaat het lichaam. Je hebt er dus helemaal niets aan. Over de schadelijke effecten van transvetten zijn veel deskundigen het eens, je kunt ze beter vermijden. Daarbij is de verhouding in onze voeding tussen Omega 3 en Omega 6 volledig uit balans. Een juiste verhouding van Omega 3 en Omega 6 vetzuren is 1:2 terwijl dit in werkelijkheid soms wel 1:20 is! De halvarine en de margarine in de supermarkt kun je dus gewoon laten staan. Het is boter die fabrieksmatig in elkaar ‘gekunsteld’ is en draagt niet bij aan je gezondheid.

Wat is dan een juiste keuze? Voor op je boterham kun je het beste roomboter gebruiken. Voor bakken en braken is kokosvet of ghee een goede keuze omdat deze vetten prima geschikt zijn om te verhitten. Weet dat je lichaam niet zo veel verzadigd vet nodig heeft. Als je daarnaast voldoende Omega 3 vetzuren binnenkrijgt via vis of vlees of via een supplement, zet je een goede stap in het binnenkrijgen van de juiste vetten.