• Direct een afspraak? Bel nu met 06-54356432

Een multivitamine, goed of overbodig?

Is het nu goed om een multivitamine supplement te slikken of niet? Als je nu gezond eet, krijg je dan niet alles binnen wat je lichaam nodig heeft?

Om goed te kunnen functioneren heeft het lichaam koolhydraten, eiwitten en vetten nodig en verder vitaminen en mineralen. Ons lichaam functioneert nog steeds het beste als wij voeding eten die dan ook uitsluitend bestaat uit deze elementen. Wat ons lichaam nodig heeft, verschilt ook niet veel van wat de ‘oermens’ vroeger at. Onze genen zijn in de tijd nog nauwelijks veranderd en ons lichaam is daarom nog steeds zo ingesteld dat voeding van de oermens het meest passend is. Dat is vlees, vis, eieren, groente en fruit, noten, zaden en knolgewassen. Voedingsmiddelen als zuivel, granen en aardappelen werden door de oermens dus niet gegeten.

Ons voedingspatroon is nogal afgedwaald van wat de oermens at. Ons huidige voedingspatroon bestaat uit veel meer. Ook is de samenstelling van onze voeding in de loop van de jaren aardig veranderd. Onze huidige voeding bevat veel (snelle) koolhydraten en veel minder eiwit en minder vet. Ook is het aandeel granen in onze voeding sterk gestegen. Er zijn mensen bij wie het voedingspatroon voor zo’n 50% (of soms zelf nog meer) uit granen bestaat!

Onze voeding is vaak bewerkt en er is het nodige aan toegevoegd als E-nummers, smaakversterkers, synthetische aroma’s, synthetische zoetmiddelen etc. etc. Deze toevoegingen hebben geen voedingswaarde en het kost bovendien belangrijke grondstoffen zoals vitaminen en mineralen om ze uit je lichaam te verwijderen. Ook de intensieve landbouw betekent dat onze voeding verbouwd wordt op landbouwgrond die veel minder vitaminen en mineralen bevat. Kortom, je moet wel heel uitgebalanceerd eten om echt alle benodigde grondstoffen voor je lichaam binnen te krijgen. Daarnaast zijn veel aangeboden hoeveelheden de hoeveelheden die je nodig hebt om geen ziekte of aandoening te krijgen en dat zijn andere hoeveelheden die je nodig hebt, om optimaal te kunnen functioneren. Zeker in de huidige tijd ligt de behoefte (flink) hoger dan de ADH of RI op het potje multivitaminen (ADH= Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid, RI = Referentie Inname).

Een multivitamine is daarom zo gek nog niet.
Zoek je een goede multivitamine? Laat je informeren door een deskundige, zeker als je medicatie slikt op voorschrift van een arts of chronisch medicijnen slikt zoals als bijvoorbeeld pijnstillers.