• Direct een afspraak? Bel nu met 06-54356432

Het nut van vitamine C

Wat is de functie van vitamine C en waar kun je nu op letten als je vitamine C als supplement wilt gaan innemen?

Zoals bekend heeft vitamine C (ascorbinezuur) een belangrijke taak in ons immuunsysteem. Het zorgt ervoor dat ons immuunsysteem meer ‘aanvalskracht’ heeft. Minder bekende belangrijke taken zijn de vorming van cortisol (het stresshormoon), de vorming van bindweefsel (weefsel dat tussen cellen zit en zorgt voor stevigheid) en het afbreken van cholesterol. Een tekort aan vitamine C kun je bijvoorbeeld merken aan een verlaagde weerstand tegen infecties, aan terugtrekkend en geïrriteerd tandvlees, snel blauwe plekken krijgen of snel een bloedneus krijgen. Het is wenselijk dat je per dag minimaal 1000 mg binnenkrijgt, Dat is best veel om alleen via je voeding binnen te krijgen.

Wat is nu een goed vitamine C supplement?

  • In een goede vitamine C zijn bioflavonoïden toegevoegd. Bioflavonoïden zitten van nature samen met vitamine C in bijvoorbeeld groente en fruit. Bioflavonoïden vergroten de opname van vitamine C en versterken de werking van vitamine C. Het zijn hele sterke antioxidanten en ze hebben een sterke ontstekingsremmende werking. Als bioflavonoïden zijn toegevoegd, is dit op het potje aangegeven. Bioflavonoïden kun je ook apart als supplement innemen.
  • In een goed supplement zijn zo min mogelijk hulpstoffen toegevoegd. Hulpstoffen zijn onder meer nodig om de houdbaarheid te verlengen of om ervoor te zorgen dat een tablet snel uit elkaar valt als je het hebt ingenomen. Deze hulpstoffen hebben in het lichaam geen functie, je lichaam zal ze in je spijsvertering afbreken en uitscheiden. Er zijn hulpstoffen die veilig zijn om in te nemen en makkelijk zijn af te breken om uitgescheiden te worden, andere hulpstoffen zijn lastiger af te breken of ze zijn zelfs schadelijk. In een natuurvoedingswinkel heb je de meeste kans om supplementen aan te treffen waar veilige hulpstoffen in verwerkt zijn met een goede prijs/kwaliteit verhouding.

Wat is een goede dosering? Dat is 500 mg tot 1000 mg per dag. Bedenk dat je lichaam niet meer dan 500 mg per innamemoment kan opnemen. Een dosering van 1000 mg per dag kun je dus het beste verdelen over twee maal daags een tablet.

Op zoek naar je advies op maat? Laat gerust weten!

Onder behandeling bij een arts? Laat je door een deskundige adviseren.