• Direct een afspraak? Bel nu met 06-54356432

In de Cirkel van Overprikkeling

Het is misschien wel de grootste uitdaging voor een hoogsensitief mens: omgaan met overprikkeling. Coach, counselor en trainer Annek Tol creëerde er een model voor: De Cirkel van Overprikkeling.

Dit model geeft aan hoe de prikkels bij hoogsensitieve mensen zich kunnen opstapelen. In fase 1 zijn de dagelijkse prikkels (thuis en werk) nog te overzien. Bij fase 2 wordt het al lastiger. Een tijdelijke periode van onrust, om welke reden van ook, kan een hoogsensitief mens al meer uit balans brengen. Bij fase 3 wordt het nog lastiger. Life events als een nieuwe baan, het beëindigen van een relatie, een verbouwing of veel drukte thuis, betekent dat over een langere periode (te) veel prikkels te verwerken zijn. Bij fase 4 is er sprake van een overprikkeling op de lange termijn door bijvoorbeeld problemen op het werk, langdurig mantelzorgen, zorg om (zieke) kinderen, financiële problemen of werkeloosheid. Dit kan veel fysieke en mentale klachten geven (de opsomming van klachten hierboven is zeker niet compleet).

Wat kun je doen?
Als hoogsensitief mens zul je, eerder dan niet-hoogsensitieve mensen, in fase 2 terechtkomen. Herken je jezelf in hoogsensitief zijn? Ik adviseer je alert te zijn op signalen die je lichaam geeft (of signalen die je vanuit je omgeving krijgt) dat je mogelijk overprikkeld aan het raken bent. Om je snel op te laden kun je de natuur ingaan, een korte meditatieoefening doen, in de tuin werken of iets doen waar jij je als hoogsensitief mens fijn bij voelt zoals muziek maken, (creatief) schrijven of koken.
Stel jezelf vooral de vraag: Wat heb ik op dit moment nodig?