• Direct een afspraak? Bel nu met 06-54356432

Het aandeel van ‘de laatste druppel’.

Ik hoor het mijn cliënten regelmatig zeggen: “Dat was de druppel die de emmer deed overlopen”. Maar komt het overlopen nu door de laatste druppel of is het aandeel van de eerste druppel niet even groot? Ik zou een heleboel redenen kunnen bedenken waarom die emmer nu is overgelopen. Ik laat mijn cliënten dat graag zelf ontdekken. Dan komen onderwerpen op tafel als perfectionistisch werken, assertiever willen zijn, veel willen doen, veel verantwoordelijkheid op je schouders hebben, weinig focus kunnen houden of het lastig vinden om iets te delegeren.

Nu kan de emmer bij hoogsensitieve mensen wat sneller vollopen. Het is een stapeling van prikkels, van onder naar boven. Onderin die emmer zit misschien het gevoel als hoogsensitief niet erkend te zijn. Als daar bovenop dan nog allerlei andere ‘druppels’ komen, dan loopt de emmer over. Een hoogsensitief mensen is veel bezig met het aanpassen aan wat ‘normaal’ is. Voor een HSP-er is dat normaal een eigen (werk)tempo, een eigen manier van werken en het verwerken van al die prikkels op een dag. Dat is een ander normaal dat de meesten.

Wat kun je als hoogsensitief mens doen? Wees alert op je signalen van je lichaam. Omdat je hoogsensitief bent, ben je waarschijnlijk intuïtief genoeg om te weten wat de boodschap is van de signalen van je lichaam en ook wat je daaraan zou kunnen doen. Als je vervolgens die signalen serieus neemt, zul je misschien iets moeten doen waar niet iedereen in je omgeving blij mee is. Toch is het belangrijk om dan eerst voor jezelf te zorgen zodat je vervolgens ook voor anderen kunt zorgen.