• Direct een afspraak? Bel nu met 06-54356432

Het grote geheel zien

Een van de talenten van een hoogsensitief mens is het grote geheel kunnen zien. Als hoogsensitief mens maak je meer verbindingen in je hoofd en je bent vaak al drie stappen vooruit. Een hoogsensitief persoon ziet verbanden die anderen niet zien en kan vooraf inschatten wat eventuele positieve of negatieve gevolgen kunnen zijn van een plan. Als je deze gevolgen vervolgens op tafel legt, dan word je misschien niet begrepen. De ander heeft dan (nog) niet de inzichten die jij ziet. Dat is niet goed of fout. De ander heeft niet de voelsprieten die jij als hoogsensitief mens wel hebt.

Realiseer je dat alle (onbegrepen) signalen die je oppakt als je iets op tafel legt, ook sterk bij je binnenkomen. Een hoogsensitief mens heeft nu eenmaal een intense en diepere verwerking. Ook kun je misschien heel lang piekeren over een bepaalde situatie die zich heeft voorgedaan terwijl een ander die allang weer vergeten is. Je aandacht is op dat moment gericht op het begrijpen van je omgeving. De verbinding met je omgeving is op dat moment dan sterker dan de verbinding met jezelf en je eigen gevoel. Juist in die omgeving zijn regels en normen die niet stoken met je hoogsensitief zijn waardoor je misschien nog meer in verwarring raakt.

Misschien heb je door al je ervaringen, weinig eigengevoel en heb je weinig ‘zelf’ om op te vertrouwen. De kunst is om de aandacht bij jezelf te houden (en niet bij je omgeving. Heb je zo’n moment dat je niet begrepen wordt? Wat jij op een bepaald moment nodig hebt, kun je zelf heel goed aanvoelen: even de natuur in, een stilteplek opzoeken, een goed gesprek of iets anders.