• Direct een afspraak? Bel nu met 06-54356432

Schaamte

Als je als hoogsensitief mens alle moed bij elkaar verzameld hebt om echt voor jezelf te kiezen, kan het volgende dilemma op je pad komen. Je hebt bijvoorbeeld besloten om de zaterdagavond thuis door te brengen in je favoriete stoel omdat je niet toe was aan weer nieuwe prikkels en vervolgens voel je enige schaamte dat je dat gedaan hebt.

In deze situatie kun je het gevoel hebben dat het niet ‘hoort’ wat je gedaan hebt. Je zit dan in de gedachtengang van wat ‘goed en fout’ is. Je bestempelt hiermee jouw gedrag als ‘fout’, terwijl het eigenlijk jouw omgeving is die bepaald heeft dat jouw gedrag ‘fout’ is. Wat kun je doen?

Wat je kan helpen is zelfcompassie. Jouw omgeving kun je hierbij laten zijn voor wat het is. Jouw omgeving maakt eigen keuzen in het leven (met waarschijnlijk heel veel prikkels). Dat is hun vorm van ‘goed’ en dat is helemaal OK. Jouw eigen gevoelens hoef je daarbij niet te negeren of weg te drukken. Ze mogen er gewoon zijn. Bekijk ze met openheid en helderheid, zonder dat je jezelf erin verliest. Zelfcompassie betekent jezelf blijven ondersteunen zoals een goede vriend(in) dat zou doen. Tegen een goede vriend(in) gebruik je waarschijnlijk ook geen woorden als “jij ook altijd” of “ben je alweer moe?” Zorg op alle fronten goed voor jezelf. Weet dat je gevoelens hébt, je bént ze niet. Je blijft een uniek mens met unieke eigenschappen in deze wereld.