• Direct een afspraak? Bel nu met 06-54356432

Empathisch zijn en je eigen centrum

Eén van de mooie eigenschappen van hoogsensitief zijn is je empathisch vermogen. Met je empatisch vermogen kun jij je makkelijker inleven in de gedachtewereld en belevingswereld van de ander.

Empathisch gaat net een stap verder dan alleen maar iemand aanhoren. Het is echt naar iemand luisteren. Als HSP-er heb je vast wel eens ervaren dat je de gave hebt om er precies op het juiste moment te zijn voor iemand anders. Als je werkelijk empathie voelt voor iemand ben je echt verbonden met de ander. Een emotie van de ander kan je dan ook echt raken.

Daar schuilt nu net ook het lastige voor een HSP-er. Omdat je nu eenmaal sneller emoties van anderen overneemt, kan de echte verbinding met de ander je ook uit balans brengen. Er is helemaal niet mis mee om je hoogsensitief zijn in te zetten voor de ander, mits je blijft zorgen voor jezelf. In verbinding met de ander, is het belangrijk dat je gecentreerd bent en in balans bent. Gecentreerd zijn betekent dat je je eigen energie bij jezelf houdt. Je bent dan in verbinding met je eigen centrum, een plek waar je jezelf kunt zijn en die waarschijnlijk ook heel veilig voelt voor je. Je eigen centrum kan in je hart liggen of op een andere plek in je lichaam. Een kort stiltemomentje, een paar bewuste ademhalingen of je ogen even dicht doen kan je dichter bij jezelf brengen en bij je eigen centrum.

Ben je uit balans of ga je een situatie tegemoet die je misschien uit balans gaat halen? De verbinding zoeken met jezelf kan je helpen. Hoe gek het misschien ook klinkt, dat kan ook met allerlei lawaai om je heen. Stilte is er namelijk altijd en stilte komt heel vaak uit je hart. Elke dag een stiltemoment nemen kan je helpen om te voelen wie je in essentie bent. Het kan je helpen om niet uit balans te raken als je in verbinding bent met de ander.